Radiografiile dentare reprezinta unul dintre cele mai frecvent folosite mijloace de examen complementar dupa cel clinic. Medicul stomatolog poate solicita o radiografie panoramica (ortopantomograma – OPG) pentru completarea statusului dentar prin informatiile oferite de aceasta: dinti tratati endodontic, dinti inclusi, chisturi, prezenta mugurilor dentari, carii, boala parodontala, etc.
Pentru tratamentele endodontice este nevoie de o radiografie retroalvelara (doar pentru dintele care trebuie tratat); astfel medicul specialist endodont poate stabili cu exactitate lungimea de lucru a radacinii pentru un tratament corect.
In functie de tratamentul pe care trebuie sa il urmati, pot fi solicitate si alte investigatii imagistice. De exemplu, pentru inserarea unui implant dentar este necesar si o tomografie computerizata cu fascicul conic pentru a determina densitatea osoasa si daca exista suficient material osos pentru implant. In cazul in care aveti nevoie de aparat ortodontic, medicul ortodont are nevoie pentru a stabilii tipul de aparat care vi se potriveste, de fotografii dentare si radiografii complementare.
Multi pacienti sunt reticenti in ceea ce priveste radiografiile dentare din cauza radiatiilor la care sunt expusi. Oamenii sunt expusi in permanenta radiatiilor in viata de zi cu zi. Mediul inconjurator produce radiatii prin atomii din care sunt alcatuite apa, mancarea, aerul, solul. Atomii elibereaza energie sub forma de unde cunoscute si sub numele de radiatii.
Doza de radiatii care este considerata fatala/an este de: 10.000.000 µSv
Doza de radiatii /an de la care apare riscul dezvoltarii cancerului este de: 100.000 µSv
Doza medie de radiatie naturala zilnica: 4-7 µSv
Zbor avion cu durata de 3 ore: 23 µSv
Fumat 1,5 pachete de tigari pe zi/an: 98 µSv
Mai jos va prezentam dozele de radiatii pentru examene radiologice stomatologice:
– radiografie retroalveolara efectuata cu aparatura digitala moderna: 2-4 µSv
– radiografie panoramica efectuata cu aparatura digitala moderna: 6-9 µSv
– tomografie computerizata CBCT: 20-250 µSv

Clinica Cubic Dent din Bucuresti va ofera servicii complete de stomatologie
Asadar, nu exista nici un risc de dezvoltare a unei afectiuni atunci cand ne expunem ocazional examenelor radiologice dentare. Bineinteles, exista categorii de pacienti carora le este interzisa expunerea radiologica (gravidele) dar si in aceste situatii atunci cand raportul beneficiu/risc este favorabil, medicul curant poate decide investigatia radiologica.
Va asteptam la Cubic Dent, clinica stomatologica din Bucuresti (Sector 2) unde prioritara este calitatea serviciilor oferite.
Am deschis clinica stomatologica in Bucuresti din grija pentru pacientii nostri. Va asteptam sa ne contactati si sa ne vizitati si pe Facebook Cubicdent, pagina unde postam diferite promotii sau informatii de interes general.