In societatea de astazi din ce in ce in ce mai multe persoane au sau isi doresc fatete dentare. Acestea au principalul rol de a imbunatati semnificativ aspectul dintilor pacientilor. Efectul acestora poate consta in schimbarea culorii, formei sau marimii dintilor avand ca rezultat un efect estetic semnificativ crescut. De asemenea spatiile inestetice dintre dintii pot fi corectate.
Fatetele dentare sunt foite extrem de subtiri din ceramica sau compozit care sunt plasate peste dintele natural. Asadar exista 2 tipuri de fatete dentare: din ceramica sau din material compozit.
Fatetele dentare din ceramica sunt fabricate intr-un laborator de tehnica dentara de catre un tehnician dentar. Ele au ca principal avantaj oferirea unei transluciditati asemanatoare cu dintele natural si sunt rezistente in timp. De asemenea, pretul acestora este mult mai crescut fata de cele din compozit.
Fatetele din compozit se pot face intr-o singura vizita a pacientului in clinica. Ca principale dezavantaje ar fi de mentionat ca:
- materialul compozit nu ofera acelasi grad estetic ca ceramica
- are o durabilitate mai scazuta in timp
In timpul preparatiei pentru aplicarea fatetelor dentare, intre 5-30% din suprafata dintelui natural se pierde prin slefuire. De aceea, este extrem de important ca pacientii impreuna cu medicii stomatologi sa decida impreuna daca acest tratament este cel mai potrivit. Un alt beneficiu pe care fatetele dentare il pot aduce este acela ca pot proteja in timp, dintele, de posibilele carii.
Se pot face carii dupa aplicarea fatetelor dentare?
Raspunsul este cu siguranta, da. Aplicarea fatetelor dentare trebuie insotita de o igiena dentara extrem de buna. In timp ce ceramica sau materialul compozit nu poate fi afectat de carii, dintii care sunt acoperiti de fatete pot suferi procese carioase. Se poate estima ca dupa 10 ani, aproximativ 50% dintre fatetele dentare aplicate se pot desprinde de dinti sau au nevoie de un retratament corespunzator. O buna igiena orala cat si evitarea pe cat posibil a muscatului alimentelor dure, poate duce la cresterea duratei de viata a fatetelor dentare. Este recomandata spalarea pe dinti de 2 ori pe zi cat si utilizarea atei dentare.
Aplicarea fatetelor dentare nu este recomandata pacientilor cu afectiuni parodontale.
De multe ori exista alternative mult mai benefice sau mai putin costisitoare. De exemplu, prin tratament ortodontic se pot regla incongruentele (nealinierea) dentare. Albirea dintilor se poate face utilizand lampa Zoom sau se poate efectua chiar de catre pacient, acasa, prin aplicarea repetata a gelului de albire. Pe de alta parte, dintii deteriorati sau lipsa pot fi reconstruiti prin coroane dentare/ punti sau implanturi dentare.
Astfel, recomandam pacientilor sa ia intotdeauna o decizie informata dupa o discutie prealabila cu medicul stomatolog. In cadrul cabinetului stomatologic din Bucuresti, medicii nostrii stomatologi cu experienta va vor recomanda intotdeauna cea mai bun plan de tratament potrivit pentru dumneavoastra. Este important asadar de cunoscut atat avantajele cat si dezavantajele tratamentului de aplicare a fatetelor dentare.