Ce este ortodontia?

Ortodontia este ramura a medicinei dentare care se ocupa cu corectarea dintilor malpozitionati. Aceasta ramura a stomatologiei are ca obiectiv dobandirea unei ocluzii (muscaturi) corecte cat si asigurarea unei estetici dento-faciale optime. Dintii care prezinta inghesuiri sunt greu de igienizat corect ceea ce poate duce in timp la pierderea lor precoce. Medicul specialist ortodont este cel care realizeaza tratamentul dentar cu ajutorul aparatelor ortodontice.

Programeaza-te

Recomandarea unui aparat ortodontic

Recomandarea unui aparat ortodontic se face in:

 • cazurile in care pacientul prezinta inghesuiri dento-alveolare: in aceasta situatie pacientii nu pot sa realizeze o igiena dentara eficienta si fortele masticatorii nu sunt echilibrate
 • cazul in care dintii frontali superiori sunt pozitionati in exteriorul arcadei dentare, prezentand inocluzie verticala sau ocluzie adanca
 • dintii sunt inghesuiti, cu spatii inestetice intre ei, sau sunt rotiti fata de axul lor central
 • in cazul prezentei diastemei („strungareata”)
 • in cazul unor dinti blocati definitiv in os pentru a-i aduce pe arcada

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar un dispozitiv medical care aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a corecta diferite anomalii dento-maxilare si a obtine in final functionalitatea cat si estetica dorita. De asemenea, un aparat dentar aplicat corect acolo unde este nevoie, contribuie in mentinerea sanatoasa a gingiilor si a osului alveolar si ajuta la obtinerea unei muscaturi corecte.

Programeaza-te

Beneficiile unui tratament ortodontic sunt:

 • posibilitatea triturarii corecte a alimentelor
 • estetica dento-faciala
 • pastrarea sanatatii orale
 • disparitia durerilor articulare in zona temporo-mandibulara
 • facilitarea igienei orale

Tipuri de aparate ortodontice

 • Aparate ortodontice fixe:

In functie de materialul din care sunt alcatuite: aparat dentar metalic, aparat dentar din ceramic, aparat dentar din safir sau sau aparat dentar invizibil (lingual/ incognito)

 • Aparate ortodontice mobile: Aparat dentar invizibil INVISALIGN

Aparatul ortodontic fix se poate aplica atunci cand dintii definitivi sunt prezenti pe arcada. Pacientii au posibilitatea de a alege un aparat metalic (bracketii – partile vizibile lipite de dinti sunt metalici)  sau pot alege variantele mult mai estetice cu bracketi de ceramica sau safir.

In cazul in care se doreste o estetica sporita, se poate monta, in functie de caz, un aparat care nu se vede, el fiind aplicat pe partea din spate a dintilor, incognito (invisalign).

De asemenea, ortodontia se poate aplica si in cazul copiilor care isi pierd prematur un dinte temporar. In acest caz exista riscul ca spatiul sa se inchida pana atunci cand dintele definitiv erupe in locul dintelui temporar pierdut avand ca rezultat obtinerea unor malpozitii dentare. De aceea este recomandata aplicarea unui mentinator de spatiu pana cand dintele definiv erupe pe arcada.

Cazuri clinice si articole de blog

Tipuri de aparate ortodontice

Ocluzia dentara. Malocluzia. Cauze si tratament.

Cum imi aleg aparatul dentar?

Aparatul dentar INVISALIGN

Tarife

Aparat dentar fix metalic / arcada

2000 lei

Aparat dentar fix ceramic / arcada

3200 lei

Consultatie medic specialist ortodont

100 lei

Control aparat dentar mobil / arcada

50 lei

Aparat dentar fix safir / arcada

3200 lei

Aparat dentar mobil / arcada

1000 lei

Control aparat fix dentar / arcada

100 lei

Plata in rate

Plateste in RATE LUNARE EGALE utilizand Card Avantaj. Iti oferim posibilitatea de a plati in rate toate tratamentele efectuate. Tu iti vei stabili bugetul pe care doresti sa il aloci in fiecare luna pentru plata serviciilor oferite de catre noi.

Make an Appointment!

Aliquam ex sem, iaculis at interdum non, bibendum non est. In mi sapien, consequat ut consequat eget!

Submit request!

Intrebari frecvente

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv medical ce aplica o anumita presiune asupra dintilor tai pentru a obtine in timp alinierea corecta a acestora pe arcada redand rolul functional cat si estetic.

La ce varsta sa incepi tratamentul cu aparat dentar in Bucuresti?

Aparatele fixe au succes in tratarea problemelor ortodontice atat la adulti cat si la copii.

In urma unui control stomatologic, copilul cu probleme ortodontice poate sa poarte aparat mobil chiar daca pe arcade prezinta dinti temporari. Ulterior, dupa momentul schimbarii dentitiei cu cea permanenta poate purta un aparat fix. Totusi perioada ideala este intre varstele de 10-15 ani, deoarece scheletul osos al capului si al fetei este inca in dezvoltare

Cat trebuie sa porti aparatul dentar?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemelor ortodontice si de varsta pacientului asadar poate varia de la cateva luni pana la 2 ani si jumatate.

Purtarea aparatului ortodontic imi poate produce durere si disconfort?

Este una dintre cele mai dese intalnite intrebari ale pacientilor in cadrul clinicii stomatologice. Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix, pacientul va simti disconfort si senzatia unui corp strain. De asemenea, dupa fiecare sedinta in care aparatul este activat, acesta va percepe o durere usoara, care va disparea treptat.

Care sunt etapele de tratament cu aparat dentar?

Consultatie. In urma unei consultatii cu un medic specialist in ortodontie veti fi indrumat sa faceti un dosar care este necesar sa contina: fotografii intraorale si faciale cat si o serie de radiografii panoramice. Exista posibilitatea ca arcadele dentare sa fie mai mici iar dintii sa aiba marimea normala. In aceasta situatie, sunt necesare extractii ale unor dinti pentru a avea suficient spatiu, astfel incat dintii sa fie corect aliniati.

Plan de tratament. Cu ajutorul acestui dosar, medicul specialist ortodont va alcatui planul de tratament adecvat cazului dumneavoastra. Dupa agreerea planului de tratament, va urma o sedinta in care se vor lua amprente pentru aparatul ortodontic. Exista posibilitatea ca arcadele dentare sa fie mai mici iar dintii sa aiba marimea normala. In aceasta situatie, sunt necesare extractii ale unor dinti pentru a avea suficient spatiu, astfel incat dintii sa fie corect aliniati.

Aplicarea aparatului dentar. Dupa agreerea planului de tratament, va urma o sedinta in care se vor lua amprente (digitale sau nu) pentru aparatul ortodontic. In cazul unui aparat dentar fix, acesta se va aplica individual pe fiecare dinte.

Consultatii periodice. Aparatele ortodontice necesita ajustari pentru a fi activate, la un interval de 4-6 saptamani.

Purtarea aparatului ortodontic poate provoca distrugerea dintilor?

Dintii pot suferii procese carioase daca nu respectati indicatiile de igiena dentara oferite de catre medicul stomatolog din timpul tratamentului. Aparatul retentioneaza alimentele si astfel placa bacteriana se depune mai usor. Este astfel de inteles ca igiena dentara in timpul tratamentului trebuie sa fie exemplara.

Care sunt riscurile unui tratament ortodontic?

Ca orice alt tratament stomatologic, si tratamentul ortodontic poate prezenta unele riscuri prezentate mai jos:

 • aparitia cariilor dentare in locurile greu de curatat
 • resorbtie osoasa in unele cazuri, fara efecte pe termen lung
 • aparitia molarilor de minte (se recomanda extractia acestora inainte de inceperea unui tratament ortodontic)
 • evolutia bolii parodontale in cazurile in care igiena dentara este deficitara
 • durere a articulatiei temporo-mandibulare

Aceste riscuri pot fi reduse spre minim atunci cand exista o planificare si cooperare corespunzatoare intre medic si pacient.

Cum ingrijesc aparatul dentar?

Recomandari de igiena dentara pentru pacientii care au aparat ortodontic:

– curatati cu atentie dintii zilnic, de 2 ori/ zi

– medicul specialist ortodont va va indruma cum sa curatati eficient spatiile dintre dinti

– reduceti consumul alimentelor bogate in zaharuri, bauturile acidulate si alimente foarte tari deoarece acestea pot deteriora dintii si gingiile sau pot slabi sau chiar rupe aparatul dentar.

– folositi apa de gura si in timpul zilei, nu doar dupa periajul dentar

Cat costa un aparat dentar in Bucuresti?

In functie de experienta medicului specialist ortodont, echipa care iti va coordona intregul tratament cat si tipul de aparat dentar ales tarifele pentru un aparat dentar in clinica stomatologica CUBIC DENT sector 2 Bucuresti pot varia. Astfel, cel mai ieftin aparat dentar este cel fix metalic care costa 2000 lei/ arcada.

De ce alegi CUBIC DENT

Medici Specialisti

Plata in rate

Dotari moderne si materiale de calitate

Sterilizare la cele mai inalte standarde

Calitatea, obiectivul nostru principal

Garantam tratamente fara durere